Ιστορική αναδρομή

Ήταν 20/12/1994 όταν 32 συνάδελφοι πήραν την πρωτοβουλία και αποφάσισαν να καταθέσουν αίτηση, στο Πολυμελές πρωτοδικείο Ιωαννίνων για την ίδρυση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων (ΕΑΥΝΙ).

Ιστορική αναδρομή 1

Μετά την συζήτηση της αίτησης, συγκροτήθηκε προσωρινό σώμα και δειλά αλλά αποφασιστικά, ο συνδικαλιστικός φορέας  των Αστυνομικών των Ιωαννίνων ξεκίνησε την πορεία του. Θα κάνουμε μια προσπάθεια ιστορικής αναδρομής, προσπαθώντας να αποτυπώσουμε σε ηλεκτρονική μορφή κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του σωματείου μας, παρέχοντας παράλληλα και πλούσιο υλικό από το υπάρχον αρχείο.

Ιστορική αναδρομή 2

Τα πρώτα γραφεία της ΕΑΥΝΙ βρισκόταν στην οδό Μαυρογιάννη 76. Η διάρκεια της προσωρινής διοίκησης κράτησε μέχρι τον Νοέμβριο του 1995 οπότε και διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές και το πρώτο ΔΣ αποτελούνταν από πέντε  (5) συναδέλφους. Η σύνθεση του προσωρινού σωματείου ήταν:

Πρόεδρος :  ΒΟΒΟΛΗΣ Βασίλης

Γεν. Γραμμ: ΚΑΤΟΧΙΑΝΟΣ Κων/νος

Ταμίας: ΚΟΥΤΑΛΗΣ  Γιώργος

Αντιπρόεδρος: ΚΟΥΒΑΤΗ Ελένη

Οργ. Γραμμ.: ΑΓΓΕΛΗΣ Θόδωρος

Σε αυτό το σημείο θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε σε ένα τραγικό γεγονός που συνέβη λίγο καιρό πριν τη σύσταση του σωματείου και σημάδεψε την αστυνομική οικογένεια.

Ιστορική αναδρομή 3

Την Δευτέρα 7η Νοεμβρίου του 1994 και ενώ ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων εισβάλλει στην αίθουσα του Δικαστηρίου από την πίσω πόρτα της εισόδου και εξόδου των δικαστών, ο  ΜΠΙΝΤΟΣ Κώστας  ένοπλος με κυνηγητική καραμπίνα, κρυμμένη επιμελώς κάτω από καπαρντίνα που φορούσε. Χωρίς να προλάβει κανείς να αντιδράσει, αρχίζει να πυροβολεί και από τις σφαίρες του όπλου του πέφτουν νεκροί ο αντεισαγγελέας της έδρας ΣΠΥΡΟΥ Σπύρος μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο 37χρονος Αστυφύλακας ΖΑΜΠΑΛΑΣ Κώστας πατέρας ενός 3χρονου κοριτσιού στον υπαίθριο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου και τραυματίζονται 4 άτομα ακόμα στο διάβα του δράστη, μεταξύ των οποίων και ο συνάδελφος ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος, ο οποίος τραυμάτισε τον δράστη και έτσι επετεύχθη η σύλληψη του δράστη από άλλους αστυνομικούς που έσπευσαν να βοηθήσουν.

Ιστορική αναδρομή 4

Στη διάρκεια της θητείας του προσωρινού ΔΣ, αποφασίστηκε η έκδοση εφημερίδας με τίτλο << Ελεύθερη έκφραση >> .Τα εγγεγραμμένα μέλη φτάνουν τα 261.

Τον Ιούλιο του 1995 εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της ΕΑΥΝΙ,  εκσυγχρονιστική συνέχεια  της οποίας ευελπιστούμε να αποτελέσει η νέα ιστοσελίδα του σωματείου

Ιστορική αναδρομή 5
Ιστορική αναδρομή 6

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, προκηρύχτηκαν οι πρώτες εκλογές του σωματείου και στις 24 του μήνα οι εκλεγμένοι συγκροτήθηκαν σε σώμα. Η σύνθεση του πρώτου εκλεγμένου σωματείου είχε ως εξής:

Πρόεδρος: ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ Ευτύχιος

Γεν. Γραμμ.: ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γιώργος

΄Α Αντιπρόεδρος: ΠΑΠΠΑΣ Χρήστος

΄Β Αντιπρόεδρος:  ΚΟΣΜΑΣ Δημήτρης

Ταμίας : ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Κοσμάς

Αν. Γραμμ.: ΚΑΤΟΧΙΑΝΟΣ Κώστας

Οργ. Γραμμ.: ΒΟΒΟΛΗΣ Βασίλης

Από τις πρώτες ενέργειες του πρώτου σωματείου, ήταν η εξασφάλιση και λειτουργία του γραφείου του σωματείου μέσα στον χώρο του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων, προκειμένου οι συνάδελφοι να έχουν άμεση πρόσβαση στο χώρο τους. Στα τέλη Νοεμβρίου μετακομίζει στον 5ο όροφο του Μεγάρου. Στις αρχές  του 1996 πραγματοποιείται η πρώτη Γενική Συνέλευση και οι συνάδελφοι ήδη έχουν αγκαλιάσει το σωματείο και οι εγγραφές των μελών πολλαπλασιάζονται. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους γίνεται η 1η παιδική γιορτή για τα παιδιά των συναδέλφων και η Ένωση αποκτά τηλεφωνική γραμμή, φάξ και γραφομηχανή. Πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση με τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης και του παραδίδεται υπόμνημα με τα αιτήματα της ένωσης μεταξύ των οποίων η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου Στρατιωτικών – Αστυνομικών και μοριοποίηση μεταθέσεων Αστυνομικών.

Ιστορική αναδρομή 7α

Τον Μάρτιο προσαρμοζόμενοι στις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, διενεργούνται οι πρώτες εκλογές για την επιλογή των αντιπροσώπων στην ΠΟΑΣΥ. Τα μέλη αριθμούνται στα 540.

Ιστορική αναδρομή 8

Τον Ιούνιο το ΔΣ  προτείνει την ίδρυση τράπεζας αίματος και για πρώτη φορά προτείνεται η ίδρυση ΑΤ Καλπακίου και Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ενώ παράλληλα τονίζονται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην Κακαβιά,  μιας και το μεταναστευτικό πρόβλημα από την Αλβανία συνεχίζεται. Μέσα στην ίδια χρονιά  ξεκινούν κάποιες συζητήσεις για την ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων και  με έξοδα της ΕΑΥΝΙ αγοράζεται για κάθε Υπηρεσία τηλεόραση και φαξ. Πρώτη φορά τότε το σωματείο παίρνει θέση και ζητάει την κατάργηση της Υπηρεσίας πρωί και νύχτα την ίδια ημέρα και συνεχίζει τις παρεμβάσεις της προκειμένου να χορηγηθούν τα ωφελούμενα ρεπό στους συναδέλφους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 30.

Ιστορική αναδρομή 9

Η επόμενη Γενική Συνέλευση λαμβάνει χώρα τον Φεβρουάριο του 1997. Το πρόβλημα του ωραρίου πρωί νύχτα την ίδια ημέρα συνεχίζεται σε κάποιες Υπηρεσίες και από την Ομοσπονδία προτείνεται και τίθεται το ενδεχόμενο απεργιακής κινητοποίησης. Στις 20 Μαΐου 1997 ένα ακόμη θλιβερό περιστατικό θα συμβεί και ακόμη ένα μέλος της αστυνομικής μας οικογένειας θα ‘φύγει’ από κοντά μας.

Ιστορική αναδρομή 10

Ο Υπαστυνόμος Ά ΜΑΡΚΑΚΗΣ Νίκος, πέφτει νεκρός από σφαίρα στο Ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου, όπου υπηρετούσε ως επικεφαλής φρουράς. Το δικαστήριο απεφάνθη πως ο Νίκος ΜΑΡΚΑΚΗΣ έπεσε νεκρός από ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, από σφαίρα που έφυγε από όπλο που έφερε άλλος αστυνομικός της φρουράς.

Στη διάρκεια των χρόνων δεν ήταν λίγες οι φορές που συνδικαλιστές μέλη της ΕΑΥΙ κλήθηκαν σε απολογία για τη συνδικαλιστική τους δράση και θεωρούμε πως δε χρειάζεται να επιμείνουμε σε καθεμία από αυτές. Χαρακτηριστικότερη από όλες είναι όταν  τον Οκτώβριο  του 1997, ο Γεν. Γραμματέας  της ΕΑΥΝΙ και τότε Γεν. Γραμματέας και  της ΠΟΑΣΥ Γιώργος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ μαζί με άλλα μέλη της ΠΟΑΣΥ, με αφορμή την έξαρση της βίας στα γήπεδα και την αδιαφορία της πολιτείας αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν μέσα στο ΟΑΚΑ  λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού – Ρόζενμποργκ. Οι συνδικαλιστές Αστυνομικοί,  μπήκαν με πανό στο ταρτάν του γηπέδου φωνάζοντας συνθήματα. Έφτασαν μέχρι τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που ήταν παραταγμένες για να τους αποκρούσουν και τελικά  έκαναν μεταβολή και αποχώρησαν. Αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθεί Ε.Δ.Ε. με το ερώτημα της απόταξης για τέσσερα μέλη του συνδικαλιστικού κινήματος, ως πρωτεργάτες  της διαμαρτυρίας , που είχαν κληθεί από την ηγεσία και τους ανακοινώθηκε γραπτώς η απαγόρευση της διαμαρτυρίας και παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα.

Ιστορική αναδρομή 11
Ιστορική αναδρομή 12
Ιστορική αναδρομή 13

Ο αριθμός των μελών του σωματείου έχει φτάσει τους 753 και στις 2 Νοεμβρίου  οι συνάδελφοι ψήφισαν για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Στις 5 του ίδιου μήνα ο ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γιώργος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ήταν:

Γεν. Γραμμ.: ΠΑΠΠΑΣ Λάμπρος

Ά Αντιπρόεδρος: ΝΤΙΝΟΣ Γιάννης

Ταμίας: ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Κοσμάς

Μέλος: ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ Ευτύχιος

Μέλος: ΒΟΒΟΛΗΣ Βασίλης

Μέλος: ΖΩΙΔΗΣ Γιώργος

Πρώτη απόφαση του ΔΣ τότε, ήταν η ανάρτηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ σε ειδικό πίνακα ανακοινώσεων και η αποστολή αντιγράφων σε όλες τις Υπηρεσίες. Με απόφαση της ΠΟΑΣΥ, όλες οι ενώσεις προχωρούν σε τετράωρες διαμαρτυρίες έξω από τα αστυνομικά καταστήματα και στα Γιάννενα στις 12 Νοεμβρίου η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν μαζική.

Ιστορική αναδρομή 14

Η μισθοδοσία των Αστυνομικών τότε πραγματοποιούνταν  από τους γραμματείς των Υπηρεσιών, με όποια προβλήματα αυτό συνεπάγεται και στο τέλος του έτους αποστέλλεται στις αρμόδιες αρχές εξώδικη καταγγελία για μη έγκαιρη μισθοδοσία σε Αστυνομικούς Υπαλλήλους

Ιστορική αναδρομή 15

Με απόφαση του ΔΣ και με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 ετών, τιμούνται οι πρωτεργάτες του συνδικαλιστικού κινήματος των Αστυνομικών στα Γιάννενα, που ήδη από το 1988 και με αντίξοες για την εποχή συνθήκες, είχαν θέσει τις βάσεις  για την ίδρυση του σωματείου. Σε ειδική εκδήλωση απονέμεται τιμητική πλακέτα στους ΤΣΑΓΚΑ Κώστα, ΤΑΤΣΗ Μιχάλη  και ΚΑΛΕΣΙΟ Γιώργο. Τον Φεβρουάριο πραγματοποιείται ο 3ος παιδικός χορός ο οποίος έγινε πλέον θεσμός.

Το καλοκαίρι του 1998 η ΕΑΥΝΙ παίρνει θέση για την απεμπλοκή των αστυνομικών δυνάμεων από τα γήπεδα ή την χρηματική αποζημίωση των συναδέλφων που απασχολούνται σε αθλητικές διοργανώσεις. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η ΕΑΥΝΙ προσφεύγει σε αγωγή διεκδικώντας το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους για όλα τα μέλη  της οικογένειας και ζητάει  την αναδρομική ισχύ του μέτρου. Στις 28/10/1998 γίνεται πρώτη φορά η σημαντική παρέμβαση για το ΑΤ Κακαβιάς, προκειμένου να χορηγηθεί ειδικό επίδομα στους Αστυνομικούς και ζητείται χορήγηση οχήματος μεταφοράς του προσωπικού.

Σε πρώτη φάση χορηγήθηκε άμεσα λεωφορείο όμως η χορήγηση του επιδόματος ήταν στα πρώτα μελήματα του σωματείου και οι ενέργειες του σωματείου θα συνεχιζόταν

Ιστορική αναδρομή 17
Ιστορική αναδρομή 18

Η Κόνιτσα έχει αρχίσει και συνέρχεται από τον σεισμό του 1996 και το ΔΣ της ΕΑΥΝΙ τον Δεκέμβριο του 1998  συνεδριάζει στην Κόνιτσα παρουσία του τότε Δημάρχου κ. ΧΑΤΖΗΕΦΡΑΙΜΙΔΗ. Σε αυτή τη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος δεσμεύεται στα μέλη του ΔΣ και στους Υπηρετούντες στο ΑΤ Κονίτσης,  πως η Δημοτική αρχή θα παραχωρήσει δωρεάν οικόπεδο για την ανέγερση νέου σύγχρονου Αστυνομικού Μεγάρου εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το σημερινό Α.Τ. και Τ.Σ.Φ. Κόνιτσας.

Ιστορική αναδρομή 19

Η κατάσταση του στόλου των περιπολικών οχημάτων είναι δραματική και το ΔΣ αποφασίζει για  κάποιες  κραυγαλέες περιπτώσεις να γίνει  καταγγελία  στο  ΚΤΕΟ Ιωαννίνων. Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς το σωματείο επανέρχεται πιέζοντας τη Διοίκηση για την άμεση χορήγηση των ωφελούμενων ρεπό στους συναδέλφους,  θέτει πρώτη φορά το θέμα της έκδοσης εβδομαδιαίας Υπηρεσίας  και ο αριθμός των μελών έχει ξεπεράσει τους  780 συναδέλφους .Στις      αρχές Μαρτίου του 1999 γίνεται τακτική Γενική Συνέλευση και τον Μάιο μέλη της ΕΑΥΝΙ παίρνουν μέρος στην πορεία που γίνεται προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο της Σερβίας. Γίνονται συνεχόμενες καταγγελίες – έγγραφα, για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στα κρατητήρια και τους χώρους κράτησης παράνομων μεταναστών, προς τη Δ/νση Υγιεινής και προς τον κ. εισαγγελέα Πλημ/κων Ιωαννίνων. Παράλληλα και δίνεται ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στην άμεση ανταπόκριση της ΕΑΥΝΙ σε κάθε καταγγελία συναδέλφου που αφορά εργασιακά και υπηρεσιακά θέματα και καταγγέλλονται παραβάσεις και καταστρατηγήσεις διοικούντων.

Ιστορική αναδρομή 20

Μέσα στον Απρίλιο γίνεται συνάντηση με τον τότε αρμόδιο  Υπουργό κ. Χρυσοχοίδη και του παραδίδεται υπόμνημα.

Οι επιτυχίες, κάτω από αντίξοες πραγματικά συνθήκες του νεοσύστατου ΤΔΝ Ιωαννίνων είναι πολλές και οι συνάδελφοι υπερβάλλουν εαυτό. Τον Ιούλιο γίνεται πρόταση από το ΔΣ για χορήγηση  ειδικού επιδόματος στους υπηρετούντες  σε αυτή την Υπηρεσία. Στις 20 Νοεμβρίου του 1999 διεξάγονται εκλογές και η σύνθεση του νέου ΔΣ έχει ως εξής:

Πρόεδρος: ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γιώργος

Γεν. Γραμμ.: ΠΑΠΠΑΣ Λάμπρος

Ά Αντιπρόεδρος: ΠΑΠΠΑΣ Πέτρος

Ταμίας: ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Κοσμάς

Μέλος: ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ Ευτύχιος

Μέλος: ΕΛΕΝΗΣ Γιώργος

Μέλος: ΤΣΕΡΗΣ Κώστας

Το νέο έτος, η λειτουργία των μεταβατικών αποσπασμάτων σταματάει και μέχρι το καλοκαίρι ξεκινάνε οι πεζές περιπολίες. Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας γίνεται παράλληλα με τη χοροεσπερίδα του σωματείου και με τη συμμετοχή πλήθους συναδέλφων αλλά και καλεσμένων.

Ιστορική αναδρομή 21

Στις αρχές του Ιουνίου και ενώ η τουριστική κίνηση ξεκινάει, έρχεται εγκύκλιος που ζητάει την άμεση αντικατάσταση  του 30% της δύναμης της τροχαίας. Το σωματείο προτείνει την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών του νομού.

Ιστορική αναδρομή 22
Ιστορική αναδρομή 23

Το καλοκαίρι του 2000 η ΕΑΥΝΙ  μισθώνει 3 λεωφορεία και οι συνάδελφοι μεταβαίνουν να προσκυνήσουν στην Τήνο. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΥΝΙ  και μέλος του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ με προσωπική του παρέμβαση, ζητάει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και  την αλλαγή του  πειθαρχικού δικαίου του Αστυνομικού προσωπικού .

Ιστορική αναδρομή 24
Ιστορική αναδρομή 25

Στις αρχές του 2001 κατατίθεται αγωγή για τη διεκδίκηση του οικογενειακού επιδόματος. Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας γίνεται στον 5ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου με παράλληλη ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ κ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ. Ακολουθεί νέα συνάντηση του προεδρείου της ΕΑΥΝΙ με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., με βασικά αιτήματα την αύξηση του προσωπικού και τη χορήγηση κινήτρων για τους υπηρετούντες στο ΑΤ Κακαβιάς. Η ανάδειξη του εκρηκτικού προβλήματος που επικρατούσε  στην Κακαβιά ήταν συνεχής και οι συναντήσεις και οι πιέσεις τόσο με την φυσική όσο και με την πολιτική ηγεσία πολλές. Αποτέλεσμα ήταν η ικανοποίηση του αιτήματος χορήγησης επιδόματος στους υπηρετούντες στην Κακαβιά και δικαίωση των αγώνων της ΕΑΥΝΙ.

Ιστορική αναδρομή 26

Την Άνοιξη του 2001 μετά από πλήθος αδικαιολόγητων εσωτερικών μετακινήσεων συναδέλφων , το σωματείο αντιδρά με ανακοινώσεις και το θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλες τις τοπικές εφημερίδες. Τον Νοέμβριο του 2001 θα πραγματοποιηθούν εκλογές και η νέα σύνθεση του ΔΣ έχει ως εξής:

Πρόεδρος: ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γιώργος

Γεν. Γραμμ.: ΠΑΠΠΑΣ Λάμπρος

Ά Αντιπρόεδρος: ΡΙΖΟΣ Γργηγόρης

Ταμίας: ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Κοσμάς

Μέλος: ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ Ευτύχιος

Μέλος: ΤΣΙΡΩΝΗΣ Νίκος

Μέλος: ΤΑΣΣΗΣ Νίκος

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς ιδρύεται ο Στ. Τροχαίας Μετσόβου όπου υπηρετούν συνολικά μόνο 8 συνάδελφοι και η ΕΑΥΝΙ εντοπίζει το πρόβλημα και ζητάει την ενίσχυση της Υπηρεσίας με αστυνομικό προσωπικό.

Ιστορική αναδρομή 27

Το καλοκαίρι η ΕΑΥΝΙ με τοποθετήσεις της,  στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων που υπηρετούν στο ΑΤ Κακαβιάς καθώς μετά από καταγγελία στιγματίζεται το σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί εκεί. Τον Δεκέμβριο του 2002 κατατίθεται νέα αγωγή για τη χορήγηση επιδόματος ειδικής απασχόλησης και τον Φεβρουάριο του 2003 για το επίδομα ετοιμότητας. Τέλη Ιανουαρίου 2003  κατατίθεται το νομοσχέδιο και οι συνάδελφοι του ΑΤ Κακαβιάς λαμβάνουν επίδομα 150 ευρώ τότε. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει ο αγώνας το ίδιο επίδομα να λαμβάνουν και οι συνάδελφοι του ΑΤ Μέρτζιανης.

Τον Ιούνιο του 2003 και μετά από συντονισμένες κινήσεις του σωματείου, οι Υπηρεσίες  Τμημάτων  Συνοριακής Φύλαξης χαρακτηρίζονται δυσμενούς διαβίωσης και οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτές τις Υπηρεσίες λαμβάνουν πρόσθετα μόρια μεταθέσεως. Η νύχτα της 8-9 Σεπτεμβρίου 2003 θα μείνει στην ιστορία της συνδικαλιστικής  δράσης των Αστυνομικών, ως « Η νύχτα της ντροπής». Συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα και ενώ διαμαρτυρόταν έξω από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ζητώντας τον χαρακτηρισμό του Αστυνομικού επαγγέλματος ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, δέχτηκαν την βίαιη καταστολή της συγκέντρωσης από συναδέλφους που εκτελούσαν υπηρεσία μέτρων, εκτελώντας διαταγές της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας.

Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση έλαβε χώρα στις 19 Νοεμβρίου 2003 και το νέο ΔΣ της ΕΑΥΝΙ συγκροτήθηκε σε σώμα λίγες ημέρες αργότερα.

Πρόεδρος: ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γιώργος

Γεν. Γραμμ.: ΠΑΠΠΑΣ Λάμπρος

Ά Αντιπρόεδρος: ΤΣΙΡΩΝΗΣ Νίκος

΄Β Αντιπρόεδρος: ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Κοσμάς

Ταμίας: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Τέλης

Οργ. Γραμμ.: ΠΟΥΛΙΟΣ  Δημήτρης

Μέλος: ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ Ευτύχιος

Το 2004 ήταν Ολυμπιακή χρονιά και κύριο μέλημα του νέου ΔΣ ήταν το Ολυμπιακό επίδομα καθώς και οι συνθήκες εργασίας και διαμονής των συναδέλφων που θα μετακινούνταν για αυτόν τον σκοπό.

Ιστορική αναδρομή 28

Παράλληλα στις προτεραιότητες της Ένωσης, δε σταμάτησε να είναι το πάγιο αίτημα αναγνώρισης του επαγγέλματος ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς και αφού είχε προκύψει ηθικό θέμα μετά την μετακίνηση σε ειδική υπηρεσία δύο μελών του ΔΣ προκηρύχτηκαν έκτακτες εκλογές. Νέα σύνθεση με  νέα πρόσωπα προέκυψαν από αυτές τις εκλογές.

Πρόεδρος: ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γιώργος

Γεν. Γραμμ.: ΚΙΤΣΙΟΣ Κώστας

Ά Αντιπρόεδρος: ΚΑΡΚΑΝΑΚΗΣ Μάκης

Ταμίας: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Τέλης

Οργ. Γραμμ.: ΤΖΑΤΖΟΣ Δημήτρης

Μέλος: ΖΗΣΗΣ Βασίλης

Μέλος: ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος

Με την ανάληψη των καθηκόντων τους τα μέλη του νέου ΔΣ καταθέτουν πρόταση σχετικά με το νέο βαθμολόγιο.Tο σωματείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ενημερώνει με την ορκωμοσία τους νέους συναδέλφους, που έχουν περάσει με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, για τον σκοπό και τις επιδιώξεις του σωματείου.

Ιστορική αναδρομή 29

Η ΕΑΥΝΙ ως μάντης κακών γεγονότων με έγγραφό της επισημαίνει τα προβλήματα λειτουργίας  και ασφάλειας που υπάρχουν στο ΤΜΔ Ιωαννίνων και παραδίδει υπόμνημα στον τότε υπαρχηγό.

Ιστορική αναδρομή 30
Ιστορική αναδρομή 31

Τον Νοέμβριο αποφασίζεται για πρώτη φορά η έκδοση ατζέντας. Ο Δεκέμβριος δυστυχώς  θα μας σημαδέψει για πάντα με τη δολοφονία  δυο συναδέλφων μας.

Δύο αστυνομικοί του ΤΜΔ Ιωαννίνων έχασαν τη ζωή τους κατά την απόδραση τριών κρατουμένων στη διάρκεια της μεταγωγής τους από τα Ιωάννινα στις φυλακές Βόλου και Λάρισας. Νεκροί είναι o 47χρονος αρχιφύλακας Κωνσταντίνος ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΣ, πατέρας δυο παιδιών, συνοδηγός της κλούβας που μετέφερε τους κρατούμενους και ο Δημήτρης ΚΩΤΣΗΣ 45 ετών , πατέρας δύο  παιδιών, οδηγός. Οι αστυνομικοί θα παρέδιδαν στη Λάρισα τον 23χρονο Ρώσο κρατούμενο Μαξίμ Ζελίμ, από όπου θα τον παραλάμβανε κλούβα για να τον μεταφέρει στην Κομοτηνή, και τους δύο 17χρονους Αλβανούς, οι οποίοι κρατούνταν για ναρκωτικά και μετάγονταν στις φυλακές Βόλου. Τα τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν λίγο μετά το χωριό Μαλακάσι, στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων – Τρικάλων. Μεταξύ Τρυγώνας και Ορθοβουνίου, πρώτα ο ένας 17χρονος Αλβανός και ύστερα ο Ρώσος ζήτησαν να κατέβουν από την κλούβα για σωματική τους ανάγκη. Και οι δύο φορούσαν χειροπέδες, αλλά ο Ρώσος ζήτησε να τού τις βγάλουν. Κατά την επιστροφή στο λεωφορείο ο Ρώσος αρνήθηκε να μπει και συνεπλάκη με τον έναν συνάδελφο. Ο οδηγός βγήκε να βοηθήσει αλλά σε ενίσχυση του Ρώσου έσπευσε ο ένας ανήλικος Αλβανός. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο Ρώσος, κατάφερε να πάρει το περίστροφο του Βλαχοπάνου με το οποίο τον πυροβόλησε τρεις φορές στο στήθος. Ο Μαξίμ Ζελίμ πυροβόλησε άλλη μία φορά τον Δημήτρη Κώτση, με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δύο αστυνομικοί νεκροί. Αμέσως μετά ο Ρώσος και ο 17 χρόνος Αλβανός τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Ο δεύτερος Αλβανός δεν συμμετείχε στην επίθεση και παρέμεινε στην κλούβα, όπου τον βρήκαν συνάδελφοι τραυματισμένο, όταν έφτασαν εκεί. Ο 23χρονος Ρώσος ήταν  ο δράστης της δολοφονίας 42χρονης στην Κέρκυρα, η οποία τον είχε πάρει με το αυτοκίνητο της όταν της έκανε οτοστόπ, αλλά αυτός την σκότωσε για την ληστέψει. Αμέσως στην περιοχή του μακελειού εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό από αστυνομικές δυνάμεις των Ιωαννίνων και των Τρικάλων.

Στις έρευνες συμμετείχαν από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων δύο ελικόπτερα Σικόρσκι, ενώ ένα C-130 μετέφερε στην περιοχή μία διμοιρία αστυνομικών. Ο 17χρονος Αλβανός Ίλμι Ντάντα εντοπίστηκε στις 9:30 το πρωί της πρωτοχρονιάς του 2005 από απόσπασμα ανδρών των ΕΚΑΜ σε ορεινή περιοχή, κοντά στο χωριό Κορυδαλλός, στα σύνορα Τρικάλων – Ιωαννίνων, 12 χιλιόμετρα περίπου από τον τόπο της αιματηρής απόδρασης. Για τον εαυτό του κράτησε την τελευταία σφαίρα που είχε το όπλο του αστυνομικού, ο 23χρονος Ρώσος Μαξίμ Ζιλίν. Στις 7 Ιανουαρίου 2005 στις 10 το πρωί περίπου, άνδρες της ΕΚΑΜ και κυνηγοί τον βρήκαν νεκρό δίπλα στον ποταμό Μαλακασιώτη. Με μια σφαίρα στον κρόταφο, ο Ρώσος  εκτελεστής, έγραψε τον επίλογο της αιματηρής απόδρασής του, που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής. Νωρίτερα είχε γραφεί ο τραγικός επίλογος για τους δύο αρχιφύλακες του τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τον Ρώσο δραπέτη. Στο χέρι του 23χρονου βρέθηκε το όπλο με το οποίο δολοφόνησε τους δύο αστυνομικούς. Το πτώμα του εντόπισε ένα ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες και ειδοποίησε τις επίγειες δυνάμεις. ‘Aνδρες της ΕΚΑΜ ανέσυραν τη σορό του και με ελικόπτερο σούπερ πούμα τη μετέφεραν στην Καλαμπάκα και από εκεί στο νοσοκομείο της Λάρισας, προκειμένου να γίνει νεκροψία-νεκροτομή, για να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο χρόνος αλλά και η αιτία θανάτου.

Ιστορική αναδρομή 33
Ιστορική αναδρομή 34
Ιστορική αναδρομή 32

Τον Απρίλιο του 2005 με πρωτοβουλία της ΕΑΥΝΙ και με την  συνδρομή της ΠΟΑΣΥ  κατασκευάστηκε στο σημείο που δολοφονήθηκαν οι δυο συνάδελφοί μας  μνημείο, όπου κάθε χρόνο από το σωματείο μας διεξάγεται επιμνημόσυνη δέηση.  Στη διάρκεια των χρόνων, το εν λόγω μνημείο έχει βεβηλωθεί αρκετές φορές από  αγνώστους, όμως με την άμεση παρέμβαση του σωματείου και των μελών του, κάθε φορά  ο χώρος του  μνημείου  αποκαθίσταται άμεσα και εδώ πρέπει να σημειώσουμε και την αμέριστη συμπαράσταση από την πρώτη στιγμή τόσο των συναδέλφων Αστυνομικών και Πυροσβεστών των Τρικάλων, όσο και των λιγοστών κατοίκων της περιοχής.

Ιστορική αναδρομή 35
Ιστορική αναδρομή 36

Τον Ιούνιο του 2005 πραγματοποιείται η πρώτη συνέλευση γυναικών Αστυνομικών και συγκροτείται επιτροπή γυναικών ΕΑΥΝΙ από τις συναδέλφισσες ΤΣΑΤΣΑΝΗ Κατερίνα, ΒΕΓΟΥ Αρχόντω, ΚΙΤΣΙΟΥ Βεατρίκη και ΚΟΜΑΤΣΙΟΥΛΗ Αγγελίνα.

Ιστορική αναδρομή 37

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ Δημήτρης επισκέπτεται το ΑΤ Κόνιτσας και το ΑΤ Κακαβιάς, συζητώντας με τους συναδέλφους προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ιστορική αναδρομή 38

Την Άνοιξη του 2006 και ενώ όλα έδειχναν ότι η  επιτυχημένη λειτουργία του  συνεργείου αυτοκινήτων της ΕΛ.ΑΣ στην ΑΔ Ιωαννίνων θα αναβαθμιζόταν, με μια απρόσμενη διαταγή του Αρχηγείου, καταργείται δημιουργώντας την αντίδραση του σωματείου. Τον Σεπτέμβριο τα μέλη της Ένωσης καταθέτουν αγωγή διεκδικώντας το επίδομα των 176 ευρώ αφού  με τον νόμο του νέου μισθολογίου3205/03  και πρώτη φορά εισάγεται ο όρος στο Δημόσιο προσωπική διαφορά, αφού σύμφωνα με τον νόμο όσοι το λάμβαναν μέχρι την 1/1/2004 θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν.. Το καλοκαίρι κατατίθεται αγωγή για τη λήψη του επιδόματος παραμεθορίου και προβληματικών περιοχών. Στις 24 Φεβρουαρίου 2007 προκηρύσσονται εκλογές. Το νέο ΔΣ απαρτίζεται από:

Πρόεδρος: ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γιώργος

Γεν. Γραμμ.: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Άκης

Ά Αντιπρόεδρος: ΚΙΤΣΙΟΣ Κώστας

΄Β Αντιπρόεδρος: ΓΚΟΗ Ευανθία

Ταμίας: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Τέλης

Μέλος: ΤΣΙΡΩΝΗΣ Νίκος

Μέλος: ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος

Με εισήγηση  της ΕΑΥΝΙ στις 28 Ιουνίου 2007 αποφασίζεται Πανελλήνια συγκέντρωση διαμαρτυρίας Αστυνομικών στα Γιάννενα. Η  συμμετοχή των συναδέλφων από τα Γιάννενα ήταν καθολική , αλλά και οι συνάδελφοι  που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση  ήταν αναρίθμητοι.

Ιστορική αναδρομή 39
Ιστορική αναδρομή 40

Από το Δεκέμβριο του 2006 και μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ, η τακτική διμοιρία της ΑΔ Ιωαννίνων συγκροτείται και εργάζεται καθημερινά. Τον Ιούλιο η ΕΑΥΝΙ προτείνει τη δημιουργία μόνιμης Διμοιρίας Υποστήριξης με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό.

Ιστορική αναδρομή 41

Τον Νοέμβριο του 2007 κατατίθεται νέα αγωγή διεκδικώντας το επίδομα ειδικής απασχόλησης και παραμεθορίου με αναδρομική ισχύ.

Το 2008 θα βρει την ΕΑΥΝΙ να διαμορφώνει το διεκδικητικό πλαίσιο  επικεντρώνοντας στην ανάγκη δημιουργίας νέου βαθμολογίου, την προώθηση ξεχωριστού νομοσχεδίου για την υγιεινή και την ασφάλεια και την ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό όπως συμβαίνει με όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους. Τον Σεπτέμβριο κοινοποιείται ο νέος κώδικας μεταθέσεων ο οποίος από την ΕΑΥΝΙ κρίνεται ως << ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ>>. Οι αντιρρήσεις όλων των συναδέλφων ανά την επικράτεια  γίνονται σεβαστές και ο τότε αρμόδιος Υπουργός κ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ αποσύρει το νομοσχέδιο, δεσμευόμενος πως οι συνδικαλιστές θα έχουν λόγο στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Η Ελλάδα έχει μπει σε περίοδο οικονομικής κρίσης, και ο κρατικός μηχανισμός χρησιμοποιεί την ΕΛ.ΑΣ ακόμη μια φορά ως κατασταλτικό μέτρο,   με αποτέλεσμα το ωράριο εργασίας των Διμοιριών Υποστήριξης να καταστρατηγείται και οι Ενώσεις της Ηπείρου να προβαίνουν από κοινού σε καταγγελία, απειλώντας μάλιστα και με εξώδικο σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Ιστορική αναδρομή 42

Οι Συνοριακοί Φύλακες  που υπηρετούν στην ΑΔ  Ιωαννίνων, έχουν από νωρίς ξεκινήσει συνδικαλιστική δράση.

Ιστορική αναδρομή 43

Το 2009  είναι εκλογική  χρονιά για την ΕΑΥΝΙ  και το ΔΣ  της αποφασίζει ομόφωνα στις επερχόμενες εκλογές να μπορούν να συμμετάσχουν οι Ε.Φ. και οι Σ.Φ. που υπηρετούν στον Νομό, αφού σύντομα θα ονομαστούν Αστυφύλακες. Στις 14 Μαρτίου 2009 διεξάγονται εκλογές με τη συμμετοχή του συνόλου του Αστυνομικού προσωπικού της Διεύθυνσης. Μια νέα εποχή ξεκινάει με τους  Αστυνομικούς της  ΑΔ Ιωαννίνων ενωμένους  και ισχυρούς,  και  συνολικό αριθμό μελών άνω των 1000 συναδέλφων, κάνοντας  την  φωνή της ΕΑΥΝΙ ακόμη πιο ισχυρή. Οι εκλογές διεξάγονται με μεγάλη συμμετοχή και πρώτη φορά εκλέγονται από τα Γιάννενα 16 αντιπρόσωποι στην ΠΟΑΣΥ. Η νέα σύνθεση του ΔΣ είναι:

Πρόεδρος: ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γιώργος

Γεν. Γραμμ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ Αλέκος

Ά Αντιπρόεδρος: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Τέλης

΄Β Αντιπρόεδρος: ΣΙΑΧΟΛΕΒΑΣ Κώστας

Ταμίας: ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Γιώργος

Μέλος: ΚΑΡΚΑΝΑΚΗΣ Μάκης

Μέλος: ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος

Το νέο ΔΣ ξεκινάει δυναμικά και αμέσως προβαίνει σε καταγγελία σχετικά με τον κώδικα μεταθέσεων. Τον Απρίλιο δημιουργείται η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και το σωματείο προβαίνει σε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο επιλογής του προσωπικού και στελέχωσης της υπηρεσίας.

Ιστορική αναδρομή 44

Τον Ιούνιο του 2010 τα μέλη της Ένωσης προσφεύγουν και διεκδικούν αναδρομικά το επίδομα των 176 ευρώ.   Μέσα στο καλοκαίρι και με πρωτοβουλία της ΕΑΥΝΙ γίνεται έγγραφο και με τη βοήθεια της ΠΟΑΣΥ ζητείται ίδια μεταχείριση με τα στελέχη του στρατού και χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου και σε άντρα αστυνομικό. Τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νεόδμητου ΑΤ και ΤΣΦ Κόνιτσας από τον  Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Οικονόμου, στον χώρο που οι αρμόδιοι είχαν δεσμευτεί στην ΕΑΥΙ πως θα παραχωρήσουν.

Ιστορική αναδρομή 45

Το 2011 είναι εκλογική χρονιά για το σωματείο, όμως η επικείμενη αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για τους αστυνομικούς, τις αναβάλλει ώστε να προσαρμοστεί το καταστατικό στα νέα δεδομένα και το νέο ΔΣ να μπορεί να εργαστεί ελεύθερα. Από το καλοκαίρι γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και το νέο καταστατικό εγκρίνεται το φθινόπωρο. Η ΕΑΥΝΙ μετονομάζεται σε ΕΑΥΙ

Ιστορική αναδρομή 46

Τον Δεκέμβριο ο νέος κώδικας μεταθέσεων ακυρώνει το αμετάθετο. Με την άμεση παρέμβαση της ΠΟΑΣΥ ακυρώνεται το συγκεκριμένο άρθρο και η ΕΑΥΙ με έγγραφό της προτείνει το σχετικό  Π.Δ. να γίνει νόμος ώστε μελλοντικά να μην είναι τόσο εύκολη η αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης.

Ιστορική αναδρομή 47

Τον Φεβρουάριο του 2012 πλέον, πραγματοποιούνται οι εκλογές και ο Γιώργος Παπατσίμπας αποφασίζει μετά από 15 και πλέον έτη να μην είναι υποψήφιος για το νέο ΔΣ και να παραμείνει  στην κεντρική σκηνή του αστυνομικού συνδικαλισμού ως αντιπρόσωπος της ΕΑΥΙ και μέλος του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ. Οι εκλογές διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο δείχνοντας έτσι την ενότητα που υπάρχει, αν και για πρώτη φορά ο νέος συνδικαλιστικός νόμος προβλέπει πολλούς συνδυασμούς. Το νέο ΔΣ απαρτίζεται από:

Πρόεδρος: ΚΙΤΣΙΟΣ Κώστας

Γεν. Γραμμ.: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ Ανέστης

Ά Αντιπρόεδρος: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Τέλης

΄Β Αντιπρόεδρος: ΣΙΑΧΟΛΕΒΑΣ Κώστας

Ταμίας: ΝΤΑΡΑΣ Βασίλης

Μέλος: ΒΑΓΓΕΛΗΣ Αλέκος

Μέλος: ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Γιώργος

Το καλοκαίρι του 2012 με διαταγή του Αρχηγείου 250 συνάδελφοι μας από τα Γιάννενα και συνολικά 500 από όλη την Ήπειρο, μετακινούνται στον Έβρο για την αντιμετώπιση της αθρόας εισόδου λαθρομεταναστών από την Τουρκία. Στα γραφεία της ΕΑΥΙ, παρουσία του προέδρου της ΠΟΑΣΥ και όλων των προεδρείων της Ηπείρου, πραγματοποιείται σύσκεψη και αποφασίζεται η έκδοση ψηφίσματος.

Ιστορική αναδρομή 48

Τα μέλη του σωματείου θα επισκεφτούν τον Έβρο και επισημαίνουν τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης αλλά και εργασίας των αποσπασμένων συναδέλφων. Αρχές Σεπτέμβρη πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων με τη συμμετοχή πλήθος συναδέλφων.

Ιστορική αναδρομή 49

Τον Οκτώβριο, μέλη του ΔΣ μεταβαίνουν εκ νέου στον Έβρο για να διαπιστώσουν εάν οι δεσμεύσεις της ηγεσίας για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των συναδέλφων έχουν επιτευχθεί. Ακολουθεί νέα έγγραφη παρέμβαση  της ΕΑΥΙ, ενώ τον Νοέμβριο του 2012 το σωματείο προτείνει την τροποποίηση του κώδικα μεταθέσεων σε συγκεκριμένα σημεία. Η λειψανδρία σε όλες τις υπηρεσίες της ΑΔ Ιωαννίνων, αλλά και η συσσώρευση πλήθους κρατουμένων, διοικητικών αλλά και ποινικών, στα κρατητήρια όλων των υπηρεσιών, προκαλούν πλήθος προβλημάτων από τις αρχές του έτους. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, η ΕΑΥΙ αποστέλλει σχετικό έγγραφο στον εισαγγελέα και τον ενημερώνει για την υπάρχουσα κατάσταση.

Ιστορική αναδρομή 50

Τον Μάρτιο του 2012, το σωματείο επανέρχεται με ανακοίνωσή του για την κατάσταση στα κρατητήρια. Τον Ιούνιο, ενημερώνει τα μέλη του σχετικά με την πορεία των δικαστικών διεκδικήσεων για τα νυχτερινά, που υπάρχουν ήδη θετικές δικαστικές αποφάσεις και το επίδομα παραμεθορίου, που φαίνεται να μην ικανοποιείται. Το Φθινόπωρο του 2012  υποβάλλεται πρόταση για το νέο κώδικα μεταθέσεων. Τον Φεβρουάριο του 2013 το πρόβλημα στα κρατητήρια των Υπηρεσιών παραμένει και υποβάλλεται αίτημα στο Δήμο Ιωαννιτών ώστε να δοθούν ονόματα Γιαννιωτών Αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους σε οδούς της πόλης μας.

Ιστορική αναδρομή 51

Την Άνοιξη του ίδιου έτους και επειδή  έχει κατασκευαστεί το περίφημο τείχος του Έβρου, η ΕΑΥΙ ζητάει να σταματήσει η μετακίνηση δυνάμεων από το νομό μας. Τον Ιούλιο στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας έχει ξεκινήσει ίσως η μεγαλύτερη Αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., για τη σύλληψη επικίνδυνων κακοποιών οι οποίοι είχαν δραπετεύσει από τις φυλακές Τρικάλων.

Ιστορική αναδρομή 52
Ιστορική αναδρομή 53

Συνάδελφοι που έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα, μαζί με τους ντόπιους Αστυνομικούς υπερβάλλουν εαυτό και τα προεδρεία των σωματείων Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας, παρουσία του προέδρου της ΠΟΑΣΥ, συνεδριάζουν και κάνουν παρεμβάσεις στη Διοίκηση προκειμένου να διασφαλιστούν ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες και ωράρια εργασίας.

Τον Σεπτέμβριο δημιουργείται θέμα με την προαγωγή 300 και πλέον Ανθυπαστυνόμοι ( Ν. 3686/2008) μετά από δικαστικές αποφάσεις. Τον Νοέμβριο η Ένωση κάνει νέα παρέμβαση για τις μετακινήσεις στον Έβρο, αφού πλήθος συναδέλφων είχαν συμπληρώσει το ανώτατο χρονικό όριο μετακίνησης. Τον Ιανουάριο στην ετήσια Γενική Συνέλευση, παρευρίσκονται πλήθος συναδέλφων και ενημερώνονται από τους προσκεκλημένους του σωματείου Πρόεδρο ΠΟΑΣΥ κ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ Χρήστο, Αντιπρόεδρο αρμόδιο για οικονομικά θέματα κ. ΠΑΝΤΑΖΗ Βασίλειο και τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας κ. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ Χάρη,  για τρέχοντα θέματα.

Ιστορική αναδρομή 54

Τον Φεβρουάριο γίνεται γνωστό το σχέδιο αναδιάρθρωσης σε κλάδους της ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΑΥΙ το καταγγέλλει και ζητάει την άμεση απόσυρσή του.  Στις 19 Φεβρουαρίου 2014 διεξάγονται οι προγραμματισμένες εκλογές και μετά από λίγες ημέρες τα εκλεγμένα μέλη συγκροτούν σώμα.

Πρόεδρος: ΚΙΤΣΙΟΣ Κώστας

Γεν. Γραμμ.: ΝΤΑΡΑΣ Βασίλης

Ά Αντιπρόεδρος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ανέστης

΄Β Αντιπρόεδρος: ΒΑΓΓΕΛΗΣ Αλέξανδρος

Ταμίας: ΤΑΓΚΑΣ Σωτήρης

Αν. Γεν. Γραμμ.: ΚΟΣΜΑ Σπυριδούλα

Οργα. Γραμμ.: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Τέλης

Τον Μάρτιο του 2014 με έγγραφό της η ΕΑΥΙ επανέρχεται για την έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας και για πολλοστή φορά ζητάει τη χορήγηση του επιδόματος της Κακαβιάς και στους συναδέλφους που υπηρετούν στο Α.Τ. Μέρτζανης. Τον Απρίλιο η κατάσταση με τα κατασχεμένα αυτοκίνητα στο χώρο στάθμευσης Υπηρεσιακών οχημάτων ( ΔΕΣΕ ) έχει φτάσει στο απροχώρητο, και ο αύλιος χώρος του Α.Τ. Κόνιτσας παραπέμπει σε αγροτόσπιτο. Γίνεται παρέμβαση από την ΕΑΥΙ και για τις δυο περιπτώσεις και τουλάχιστον προσωρινά δόθηκαν κάποιες λύσεις. Από τον Ιανουάριο του 2015 ξεκινάει η χορήγηση του 50% των αναδρομικών σε 36 δόσεις. Η ΕΑΥΙ την Άνοιξη του 2015 επανέρχεται με νέα δικαστική διεκδίκηση των μισθολογικών διαφορών ( νυχτερινά σε πρώην Σ.Φ.). Από το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς συνάδελφοι μας αποσπώνται εκτός από τον Έβρο και σε νησιά του Αιγαίου και η ΕΑΥΙ διαμαρτύρεται έντονα. Η ηγεσία παρουσιάζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΑΥΙ παρουσιάζει τις θέσεις της, ενώ γίνεται και  διάλογος μαζί  και με άλλους φορείς της περιοχής .

Ιστορική αναδρομή 55

Τον Ιανουάριο του 2016 πραγματοποιείται ακόμη μια επιτυχημένη χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή. Η ΕΑΥΙ με νέο έγγραφο επανέρχεται και ζητά την έκδοση εβδομαδιαίας Υπηρεσίας και θέτει θέμα χορήγησης του επιδόματος εξομάλυνσης στους διαζευγμένους γονείς. Η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών είναι δρομολογημένη και το σωματείο ζητάει αύξηση των οργανικών θέσεων του νομού.  Τον Οκτώβριο πραγματοποιείται συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Παναγιώτη  ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ από τον οποίο ζητήθηκε μεταξύ άλλων η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΤΕ .

Ιστορική αναδρομή 56

Τον Δεκέμβριο ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή του πόθεν έσχες και η ΕΑΥΙ διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης των συναδέλφων. Το 2017 πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΑΥΙ και στις 25 Ιανουαρίου διεξάγονται εκλογές.

Παραπάνω προσπαθήσαμε περιεκτικά να αποτυπώσουμε την πορεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων μέσα στα χρόνια από το 1994 μέχρι το 2017, οπότε και όλες οι ανακοινώσεις του σωματείου είναι αναλυτικά αναρτημένες στις σελίδες του ιστολογίου. Υπάρχουν πλήθος δράσεων της ΕΑΥΙ που θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε παραπάνω.  Τα μέλη του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια πήραν μέρος σε δεκάδες πορείες  σε όλη την Ελλάδα. Η  κοινωνική δράση του σωματείου διαχρονικά ήταν στις προτεραιότητες όλων των ΔΣ .  Θα ήταν αδύνατο να συμπεριλαμβάναμε το σύνολο των δράσεων του σωματείου διαχρονικά, γι αυτό και επιλέξαμε οι αναφορές μας να στηρίζονται περισσότερο στα επίσημα αρχειακά έγγραφα που υπάρχουν στο αρχείο της ΕΑΥΙ και σε δράσεις που σημάδεψαν το σωματείο στο πέρασμα των χρόνων.

Ιστορική αναδρομή 57

Πιστεύουμε πως καταφέραμε να μεταφέρουμε συνοπτικά και με εικόνες,  τους διαχρονικούς αγώνες του σωματείου. Σίγουρα έγιναν και λάθη και παραλείψεις, επιβεβαιώνοντας τη ρήση «λάθη κάνει όποιος δουλεύει». Κυρίαρχος στόχος ήταν και είναι η μελέτη , προστασία, βελτίωση και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της. Ο αέναος αγώνας και οι κατακτήσεις όλων όσοι συμμετείχαν διαχρονικά στο ΔΣ της ΕΑΥΙ, είχαν πάντοτε ως βασικό  μέλημα τη βελτίωση και τη δημιουργία όρων, για αρτιότερη και αποτελεσματικότερη επιτέλεση του έργου των αστυνομικών που να ικανοποιεί το υγιές και δημοκρατικό αίσθημα της κοινωνίας.