Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις - ΕΑΥΙ

Αποδυνάμωση & απογοήτευση του προσωπικού Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς.

Αριθ.Πρωτ.73/2017                                    Ιωάννινα 10/11/2017

 Προς:  Γενικό Περιφερειακό Διευθυντή Αστυνομίας

Ηπείρου Υποστράτηγο κ. ΣΚΟΥΜΑ Κωνσταντίνο

Κοιν: Διευθυντή Αστυνομίας Ιωαννίνων Αστυνομικό

Διευθυντή κ. ΒΑΣΙΛΑΚΟ Ιωάννη

 Θέμα: «Αποδυνάμωση & απογοήτευση του προσωπικού Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς»

   Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

    Η Ένωσή μας δια του παρόντος εγγράφου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της για την  αντιμετώπιση του προσωπικού του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς. Μιας υπηρεσίας που ενώ αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας μας με την γειτονική Αλβανία, με όγκο διερχόμενων πολιτών να αγγίζει τις 4 με 5 χιλιάδες ημερησίως που κατά περιόδους  φτάνει και τις 10 χιλιάδες, υπολείπεται σημαντικά των οργανικών  κατά τουλάχιστον δέκα θέσεις.

Κι ενώ σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα από την περιοχή περνά σχεδόν το 80% της λεγόμενης βαριάς εγκληματικότητας (ναρκωτικά & όπλα), λόγω της λειψανδρίας η υπηρεσία περιορίζει  τους συναδέλφους σε ρόλο απλών «μηχανημάτων σφράγισης διαβατηρίων» χωρίς να τους παρέχει την ευχέρεια  πραγματοποίησης  εκτενέστερων ελέγχων  αστυνομικής φύσης και διεξοδικών  ελέγχων  οχημάτων.

Οι συνάδελφοι σφραγιστές βάρδιας και ο αξιωματικός υπηρεσίας  αυτό το οποίο καταφέρνουν είναι κάτω από υπερβολική πίεση και  υπεράνθρωπες προσπάθειες να διευκολύνουν την διέλευση ενός τεράστιου αριθμού διερχομένων, χωρίς όμως ουσιαστικά να μπορούν να αξιοποιήσουν ούτε το 30% των δυνατοτήτων της υπηρεσίας αυτής.

Κι ενώ οι έλεγχοι  εκ των πραγμάτων λόγω της υποστελέχωσης είναι πλημμελείς, η υπηρεσία αποδυναμώνεται περαιτέρω με την διάθεση του αστυνομικού προσωπικού σε αλλότρια καθήκοντα όπως γήπεδα, εκδηλώσεις και ενίσχυση άλλων υπηρεσιών.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, στα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί ένα πρόσφατο περιστατικό, ο χειρισμός του οποίου από πλευράς της διοίκησης αφήνει πολλά ερωτηματικά αφού ομολογουμένως εξέθεσε σε μεγάλο βαθμό συναδέλφους της αυτής υπηρεσίας δημιουργώντας παράλληλα κλίμα αναστάτωσης και απογοήτευσης στο λοιπό Αστυνομικό προσωπικό.

Η απογοήτευση αυτή μετουσιώθηκε σε θυμό αλλά και δυσάρεστα συναισθήματα τα οποία δημιούργησαν αρνητικό κλίμα, ένα κλίμα φυγής των συναδέλφων από την συγκεκριμένη υπηρεσία.

 

Κύριε Γενικέ,

   Τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα κατευνάζονται μόνο με ένα τρόπο, με την επαναφορά της αυτοπεποίθησης του προσωπικού.

Πιστεύοντας ακράδαντα πως η εξειδίκευση είναι το Α και το Ω για την αποτελεσματικότερη και επιτυχή  λειτουργία των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, φρονούμε πως η ενίσχυση περιστασιακά και από μη εκπαιδευμένους στο αντικείμενο αστυνομικούς μόνο προβλήματα και κινδύνους μπορεί να δημιουργήσει παρά να επιλύσει.

Γνωρίζοντας επίσης τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης υπηρεσίας αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν οι εκεί υπηρετούντες συνάδελφοι,  φρονούμε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι θέμα χρόνου να συμβεί το λάθος.

Λάθος όμως το οποίο μπορεί να εκθέσει το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και την χώρα μας διεθνώς.

Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας κρίνουμε απαραίτητη την ενίσχυσή της με ικανό αριθμό επιθυμούντων συναδέλφων, ενώ παράλληλα ζητάμε και τη δική σας, πολύτιμη συνδρομή για την ανάταση του ηθικού των συναδέλφων που υπηρετούν στην ευαίσθητη αυτή υπηρεσία.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία.

Κατεβάστε το αρχείο εδώ