Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις – ΠΟΑΣΥ Αναρτήσεις

Καθεστώς αναγνώρισης & υπολογισμού διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας μετά τη ψήφιση του ν.4387/2016

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 504/2/34

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά από τα δύο (2) και πλέον έτη ψήφισης του ν.4387/2016, την πολλαπλή και ποικίλη αλληλογραφία μας με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και τις συνεχείς συναντήσεις με σύσσωμη την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκδόθηκε η υπ’ αριθ. Φ10042/οικ. 13567/329 από 08-06-2018 εγκύκλιος του εν λόγω Υπουργείου, η οποία, μεταξύ άλλων, αποσαφηνίζει και το καθεστώς αναγνώρισης – υπολογισμού διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας των πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων που μέχρι την 31-12-2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του Δημοσίου.

Ειδικότερα, στην παρ. 1 του Κεφαλαίου Η΄ «Υπολογισμός διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας των πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων» αποσαφηνίζονται τα εξής:

1. Οι χρόνοι που αναφέρονται στην ως άνω παράγραφο αφορούν τη μάχιμη πενταετία, καθώς και τα εξάμηνα πτητικών και καταδυτικών, αλεξιπτωτιστή, υποβρυχίου καταστροφέα και εκκαθαριστή ναρκοπεδίων (συμπεριλαμβάνονται τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού & Λιμενικού Σώματος – ΕΛ.ΑΚ. που υπηρετούν σε αντίστοιχες Υπηρεσίες, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν).

2. Οι διατάξεις περί παύσης των διπλών ασφαλιστικών εισφορών έπειτα από υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην Υπηρεσία του υπαλλήλου, εξακολουθούν να ισχύουν.

3. Το κριτήριο για την υπαγωγή κάποιου/ας σε καθεστώς αναγνώρισης διπλάσιου χρόνου, δεν είναι πλέον η ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος, αλλά ο χρόνος που έχει παρασχεθεί η εν λόγω υπηρεσία.

4. Για τις υπηρεσίες που ο χρόνος τους λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, έχουν παρασχεθεί από τα δικαιούχα στελέχη μέχρι την 31-12-2017 και ουδέποτε έχουν αναγνωριστεί (υπεβλήθη αίτημα αναγνώρισης που εκκρεμεί ή δεν υπεβλήθη καθόλου), η εισφορά για την αναγνώρισή τους υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά εισφορών κλάδου σύνταξης και τις συντάξιμες αποδοχές που ίσχυαν όταν πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη κάθε φορά υπηρεσία. Οι εν λόγω χρόνοι, σημειώνεται ότι, αποτελούν πραγματική υπηρεσία, λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης και ανατρέχουν στο έτος κατά το οποίο παρασχέθηκαν κάθε φορά (και όχι το έτος που αναγνωρίστηκαν).

5. Οι καταταγέντες στα Σώματα Ασφαλείας ή οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μέχρι και την 30-09-1990, εξακολουθούν να επικαρπώνονται τους προαναφερόμενους διπλούς χρόνους χωρίς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση δε αυτή, οι εν λόγω χρόνοι συνυπολογίζονται με το λοιπό χρόνο ασφάλισης για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης και όχι για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.

6. Για τις υπηρεσίες που ο χρόνος τους λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και έχουν παρασχεθεί ή θα παρασχεθούν από τα δικαιούχα στελέχη από την 01-01-2018 και εντεύθεν, η εισφορά για την αναγνώρισή τους υπολογίζεται με βάση τα υφιστάμενα ποσοστά εισφορών κλάδου σύνταξης (6,67% για τον ασφαλισμένο) και τις ισχύουσες κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συντάξιμες αποδοχές.

Επίσης, στην παρ. 2 του ως άνω Κεφαλαίου της προαναφερομένης εγκυκλίου καθίσταται σαφές ότι, οι διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 3 του ν.3865/2010 (αναγνώριση μάχιμης πενταετίας για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας με ποσοστό 20% επί της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου) εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την έναρξη του ν.4387/2016. Στην περίπτωση δε αυτή, ο αναγνωριζόμενος εν λόγω χρόνος συνυπολογίζεται με τον λοιπό χρόνο ασφάλισης μόνο για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών.

Το συνδικαλιστικό μας Κίνημα, οφείλει να αναγνωρίσει ότι η Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεσμεύτηκε και υλοποίησε τα όσα αναφέρθηκαν στις υπ’ αριθ. 605/13/78-α από 26-01-2018 και 605/13/78-γ από 23-02-2018 ανακοινώσεις μας, ενώ μαχητικά και με επιχειρήματα συνεχίζει να διεκδικεί τα άλλα εκκρεμεί ασφαλιστικά θέματα του Κλάδου μας.

Οι Πρόεδροι

Π.Ο.ΑΣ.Υ. Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Ε.Α.Π.Σ. Π.Ε.Α.Λ.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος ΔΡΙΒΑΚΟΣ Γεώργιος ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ιωάννης ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σπυ

Κατεβάστε την εγκύκλιο  εδώ