Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις – ΠΟΑΣΥ Αναρτήσεις

Εργασίες Διοικητικού και Γενικού Συμβουλίου 29 & 30 Αυγούστου 2018

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2018
Αρ. Πρωτ.: 200/2/159-γ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, κατά την οποία η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ξεκινά μια «νέα εποχή» μετά την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια, το διήμερο 29 και 30 Αυγούστου 2018, συνεδρίασαν στην Αθήνα το Διοικητικό και το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις δράσεις μας, να παρουσιαστούν τα προβλήματα και να αναδειχθούν τα αιτήματά μας, ενόψει των καθιερωμένων εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.

 

Όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, το συνδικαλιστικό μας κίνημα καλείται να στείλει στην Κυβέρνηση ηχηρά μηνύματα με τις αγωνιστικές του δράσεις και τη μαζική συμμετοχή μας στην κοινή ένστολη διαμαρτυρία που διοργανώνουν όλες οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων στις 7 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α. για τις συντάξεις χηρείας στις 3 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Όλοι γνωρίζουμε ότι διανύουμε μια δύσκολη εποχή, η οποία θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το μέλλον της χώρας είναι υποθηκευμένο με τα μνημόνια και πολλά κεκτημένα δικαιώματα κινδυνεύουν να ανατραπούν. Η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και αυτό αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την Ομοσπονδία μας να διεκδικήσει την επίλυση χρόνιων αιτημάτων, απαιτώντας λύσεις από την Κυβέρνηση αλλά και δεσμεύσεις από τα πολιτικά κόμματα. Οι δραματικές εξελίξεις, βεβαίως, με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, επηρέασαν αρνητικά την επίλυση δρομολογημένων αιτημάτων από την προηγούμενη Ηγεσία. Η Ομοσπονδία μας επιδιώκει ήδη την άμεση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση της νέας Πολιτικής Ηγεσίας, όσο και της Φυσικής Ηγεσίας, που είχε κληθεί στο Γενικό Συμβούλιο, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί λόγω της πραγματοποίησης, την ίδια ώρα, της τελετής παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων της νέας Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά μας, θα επιδιώξουμε την εποικοδομητική συνεργασία και με τη παραπάνω Ηγεσία, μη παραβλέποντας ότι δύναμή μας είναι οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις με τα μέλη τους, που καλούνται για άλλη μια φορά να καταδείξουν αποφασιστικά την αποτελεσματική δυναμική των αγώνων μας, τόσο με την προσεχή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη όσο και με άλλες παρεμβάσεις μας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρις ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ αναφέρθηκε στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, το πάγωμα των προσλήψεων κλπ, τονίζοντας ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα ενόψει των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και της φημολογούμενης χορήγησης των οφειλομένων «αναδρομικών», συνεχίζει να απαιτεί δυναμικά την επίλυση όλων των δίκαιων αιτημάτων του, αλλά και την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για την άρση των μισθολογικών αδικιών, που αποτελούν κατάκτηση και όχι παραχώρηση. Επίσης, προσβλέπουμε σε νέα δικαίωση κατά την προσεχή εκδίκαση της νέας μας προσφυγής κατά του νέου ειδικού μισθολογίου, χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες, ενώ και η διεκδίκηση της επαναφοράς της χορήγησης δώρου Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας είναι ζητήματα ρεαλιστικά που μας απασχολούν.

 

Σε ό,τι αφορά, το σχέδιο νόμου για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, που είχε τεθεί σε διαβούλευση από την προηγούμενη Ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίστηκε ότι στόχος της Ομοσπονδίας είναι η ενημέρωση της νέας Ηγεσίας για τις θέσεις και τις επιφυλάξεις μας ώστε αν τελικά αυτή θεσμοθετηθεί, να μη λειτουργήσει εις βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλης ΠΑΝΤΑΖΗΣ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ομοσπονδίας για τις θερινές εξελίξεις στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και την αποτροπή μείωσης μερισμάτων, τόσο σε υφιστάμενους όσο και σε μελλοντικούς συνταξιούχους, εξήγησε το καθεστώς χορήγησης του ΒΟΕΑ, σε συνάρτηση με το νέο μισθολόγιο, από 1/1/17 και ενημέρωσε ότι επίκειται η άμεση έναρξη χορήγησης του ΒΟΕΑ – έτους 2018 – στα δικαιούμενα τέκνα των μετόχων και μερισματούχων του, με αμετάβλητη τιμή μεριδίου. Επίσης, ενημέρωσε για το περιεχόμενο της θετικής εγκύκλιου του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την αναγνώριση της μάχιμης 5ετίας, έδωσε διευκρινίσεις για το καθεστώς ασφάλισης στο πρώην ΤΠΔΥ και μίλησε για τις ενέργειες ανάδειξης και καταγγελίας της Ομοσπονδίας αναφορικά με τη διεκδίκηση επαναπλαισίωσης του επιδόματος «παραμεθορίου», καθώς και για την αύξηση του ορίου των ημερών μετακίνησης των Δοκίμων Αστυφυλάκων κατά 10 ημέρες (συνολικά 20), σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας. Τέλος, παρουσίασε από την πρόσφατη αναλογιστική μελέτη του Κλάδου Υγείας του Ταμείου μας τα σενάρια ένταξης των ασφαλισμένων στα Ταμεία της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής στον εν λόγω Κλάδο και τον εμπλουτισμό των παροχών του, τονίζοντας ότι όλα τα σενάρια αυτά παρουσιάζουν μακροχρόνια βιωσιμότητα, ενώ ζήτησε συμβουλευτικά τη θέση των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων για την προαναφερόμενη μεταρρύθμιση. Τόσο το Διοικητικό όσο και το Γενικό Συμβούλιο προσέγγισαν θετικά την επέκταση του Κλάδου Υγείας στους συναδέλφους που τυγχάνουν ασφαλισμένοι στα Ταμεία της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής (νεοπροσλαμβανόμενοι και υφιστάμενοι), αλλά και τον εμπλουτισμό των παροχών του.

Η πρόεδρος του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχος κ. Γιούλα ΧΑΡΩΝΗ ενημέρωσε το Γενικό Συμβούλιο για την ανταπόκριση του Ταμείου στις υποχρεώσεις του, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η χορήγηση των εφάπαξ προηγούμενων ετών έχει ολοκληρωθεί, ενώ για τα χορηγούμενα δάνεια θα εκδοθεί άμεσα νέα αναλυτική εγκύκλιος, ώστε να απορροφηθεί πλήρως το ποσό που έχει εγκριθεί. Αναφορικά με τον Ειδικό Λογαριασμό του Ταμείου που αφορά ασφαλισμένους της πρώην Χωροφυλακής, είπε ότι ικανοποιούνται οι αιτήσεις του 2016, έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη για το πλαίσιο χορήγησης των αντίστοιχων αιτημάτων για τα έτη 2017 και 2018, σύμφωνα με νέο μισθολόγιο και στο προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από το Ταμείο μας.

 

Τα δυο όργανα της Ομοσπονδίας συζήτησαν επίσης την πρότασή μας για έκτακτη συνδρομή 5 ευρώ προκειμένου να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση του Λύρειου Ιδρύματος, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και αποφασίστηκε η επανεξέτασή της αφού ληφθούν υπόψη όλα τα νέα δεδομένα.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, πολλές εκ των οποίων απέκτησαν νεοεκλεγέντα προεδρεία και τους ευχόμαστε καλή δύναμη και καλούς αγώνες, αναδείχθηκαν όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα ενώ έγιναν ιδιαίτερες επισημάνσεις στην υποστελέχωση όλων των αστυνομικών Υπηρεσιών καθώς επίσης και στους κινδύνους που διατρέχουν οι δυνάμεις που απασχολούνται αυτήν την περίοδο στην Κέρκυρα από πολλές Διευθύνσεις Αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί ως αστυνομικό ένα θέμα καθαρά κοινωνικό-πολιτικό, αλλά και σε νησιωτικές περιοχές λόγω του μεταναστευτικού. Με δραματικούς τόνους περιγράφηκε επίσης η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και οι αυθαιρεσίες της διοίκησης, η μη τήρηση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στις μεταγωγές, στη χρήση οχημάτων και εγκαταστάσεων κλπ.

Τούτων δοθέντων, η απόφαση για μαζική συμμετοχή στην κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών των ενστόλων στη Θεσσαλονίκη, είναι μονόδρομος. Κανείς να μη λείψει από αυτό το προσκλητήριο μάχης και δυναμικής διεκδίκησης αυτών που μας στέρησαν και αυτών που παρανόμως μας παρακρατούν.

Διέλυσαν τις Υπηρεσίες, δεν θα διαλύσουν και τις ζωές μας!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ