Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις - ΕΑΥΙ

Κατάσταση Ανασφάλειας στο Κ.Υ.Τ Φυλακίου Έβρου.

 Αριθ.Πρωτ. 84/2017                                  Ιωάννινα 13/12/2017

  Προς: 

Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων

κα. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη

    κοιν1) Π.Ο.ΑΣ.Υ

            2) Μέλη της Ένωσής μας

 Θέμα: «Κατάσταση Ανασφάλειας στο  Κ.Υ.Τ Φυλακίου Έβρου»

  Αξιότιμη κυρία Γενικέ,

   Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου και επιθυμώντας να συμβάλλει στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν  οι συνάδελφοί μας, όχι μόνον αυτοί που υπηρετούν στο νομό Ιωαννίνων, αλλά και όσοι αποσπώνται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, με απώτερο στόχο την αντιμετώπισή και την επίλυση αυτών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

   Κατάσταση Ανασφάλειας & αβεβαιότητας επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης Φυλακίου Έβρου, μια δομή φιλοξενίας η οποία λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2013 και με βάση την υπ΄ αρ.11.1/1076 Κ.Υ.Α. έχει ως αποστολή «την υποδοχή αλλοδαπών που συλλαμβάνονται λόγω παράνομης εισόδου ή διαμονής στην Ελλάδα.

   Συγκεκριμένα, ενώ ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο ανωτέρω Κ.Υ.Τ υπερβαίνει τους 300 με συνεχώς ανοδική τάση, οι συνάδελφοι που είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξή τους, την διανομή  φαγητού & φαρμάκων, την καταμέτρηση τους κ.α, είναι μόνον 5 άτομα ανά βάρδια, τα μισά σχεδόν άτομα αυτά που το επάνδρωναν κατά την έναρξη λειτουργίας του το 2013.

   Κι ενώ σύμφωνα με διεθνείς υποχρεώσεις της Χώρας μας, οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής θα πρέπει να διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ηλικιακά ομάδες όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι αγγίζουν τους 100, το συγκεκριμένο Κ.Υ.Τ έχει αφεθεί κυριολεκτικά στη τύχη του, με τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό, καμένες λάμπες και γενικότερα  πλημμελή συντήρηση.

   Για τους ανωτέρω λόγους καταγγέλλουμε, τις επισφαλείς συνθήκες φύλαξης οι οποίες σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια – ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων, εγκυμονούν κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα του απασχολούμενου αστυνομικού προσωπικού καθώς και των ιδίων των φιλοξενουμένων, απαιτώντας την λήψη ουσιαστικών μέτρων έτσι ώστε οι συνάδελφοί μας να είναι ασφαλείς, χωρίς να είναι εκτεθειμένοι, φοβούμενοι πως σε ενδεχόμενη απόδραση θα αποτελέσουν τα επόμενα «εξιλαστήρια θύματα».

  Κυρία Γενικέ,

   Γνωρίζοντας το διαρκές ενδιαφέρον σας για τον συνάδελφο, σας καλούμε όπως, λαμβάνοντας υπόψη τα διαλαμβανόμενα, προβείτε στις απαραίτητες κατά την κρίση σας ενδεικνυόμενες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος.

Κατεβάστε το αρχείο εδώ